ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Posted: 4 Σεπτεμβρίου 2009 in ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΛΑ

Δημοσιεύθηκε ΕΔΩ

Οι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι όλες οι θρησκείες είναι ανθρωποφτιαγμένα ατελή κατασκευάσματα.

Μελετητές υπολογίζουν ότι από τους προϊστορικούς χρόνους ως τώρα εμφανίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες (πιθανώς τριακόσιες χιλιάδες) θρησκείες. Όμως υπάρχουν αποδείξεις πως όλα τα θρησκευτικά συστήματα έχουν λάθη λογικής ή παραλογισμούς στην βάση της δομής τους και επομένως είναι ΟΛΑ ανθρωποφτιαγμένα. Ποιες είναι αυτές;

Οι έξι περισσότερο διαδεδομένες θρησκείες προϋποθέτουν το θεό τους, είτε αυτός αντιπροσωπεύεται από το Μωυσή, το Χριστό, το Μωάμεθ, το Βραχμάν, το Βούδα, να έχει κάποιες βασικές ιδιότητες. Συμφωνούν, δηλαδή, ότι ο θεός είναι παντοπλάστης, πάνσοφος, παντογνώστης. Από την άλλη μεριά, ισχυρίζονται ότι ζούμε εδώ στη γη και σύμφωνα με την κοινωνική μας συμπεριφορά, δηλαδή το αν θα πάρουμε ηθικές ή ανήθικες αποφάσεις, θα κριθούμε. Φυσικά, ανάλογα με τη δομή τους, ο τρόπος κρίσης διαφέρει.
Στην Ιουδαϊκή θρησκεία, η κρίση και τιμωρία είναι άμεση κατά τη διάρκεια της εδώ ζωής. Η ψυχή μας θα μεταβεί, κατά το Χριστιανισμό και Μωαμεθανισμό, στον παράδεισο ή στην κόλαση, όπου θα ανταμειφθεί ή θα τιμωρηθεί. Η ψυχή, κατά τον Ινδουισμό και Βουδισμό, με τον κύκλο των μετεμψυχώσεων θα πλησιάσει ένα υψηλότερο επίπεδο ύπαρξης, ως ανταμοιβή, ή χαμηλότερο ως τιμωρία της. Ο Ταοϊσμός, ιδιαίτερα, ισχυρίζεται ότι δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της ηθικής. Όμως, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποιος ανήθικος εγκληματίας, κλέφτης, θα μπορούσε με τη συμπεριφορά του να πλησιάσει το Τάο. Έτσι, λοιπόν, και στις τρεις λεγόμενες ανατολικές θρησκείες η ηθική συμπεριφορά αναγκαστικά ανταμείβεται και η ανήθικη τιμωρείται.
Πρώτη απόδειξη. Αφού ο θεός είναι παντογνώστης, γιατί ζητάει να μάθει το πώς θα συμπεριφερθούμε στην εδώ μας ζωή;
Όταν εγώ πλέον γνωρίζω ότι ο θεός γνωρίζει πάντα εξ αρχής αυτό που θα πράξω κατά τη διάρκεια της ζωής μου, είναι παράλογο να με βάζει να ζω για να το μάθω. Αυτό θα ήταν τελείως περιττό. Όσο ελεύθερες και να είναι οι αποφάσεις στη ζωή μου, οπωσδήποτε, ακόμη και πριν ζήσω, είναι γνωστές σε αυτόν. Ο θεός γνωρίζει, ως παντογνώστης, πλήρως το παρελθόν, παρόν, μέλλον όσο ελεύθερα κι αν εγώ πλάθω αυτό.
Έτσι, λοιπόν, πρέπει ενδεχομένως να αμφιβάλλω για την παντογνωσία του θεού. Ένας θεός, όμως, που γνωρίζει μόνον ορισμένα πράγματα, κι όχι τα πάντα, είναι κάτι αδιανόητο στις έξι θρησκείες. Θα δοκίμαζε την κοινωνική μας συμπεριφορά μόνο αν δεν τη γνώριζε.
Ήδη αυτό θα επαρκούσε ως απόδειξη ότι οι θρησκείες είναι ατελή ανθρώπινα κατασκευάσματα. Αυτή η απόδειξη και μόνο αρκεί να εκδιώξει από κάθε πανεπιστήμιο του κόσμου κάθε καθηγητή θεολογίας και να επιφέρει μια ασύλληπτη αλλαγή στην ανθρώπινη κοινωνία.
Η σημασία αυτής της απόδειξης δεν πρέπει ποτέ στη ζωή μας να λησμονηθεί. Το «πιστεύω» ή «δεν πιστεύω» σε κάποια θρησκεία το λέμε όταν υπάρχουν ενδείξεις για την αληθοφάνεια ή το ψευδές περί αυτής. Αυτή η απόδειξη πλέον μας αναγκάζει, μια για πάντα, να μην μπορούμε πια να ομιλούμε περί πίστης ή όχι.
Παρ’ όλα αυτά, ας προχωρήσουμε στην επόμενη αποδείξη.
Δεύτερη απόδειξη. Επειδή ο θεός είναι παντοπλάστης, έπλασε κι εμάς τους ανθρώπους. Ακολούθως, μας βάζει να ζούμε την εδώ ζωή για να κρίνει κάτι που ο ίδιος έπλασε. Μήπως θέλει, δηλαδή, να κρίνει ο ίδιος τον εαυτό του; Θέλει να εξακριβώσει τα λάθη του εκεί που δεν μας έκανε τέλειους;
Το θεμελιώδη αυτό παραλογισμό στη δομή τους προσπαθούν οι θρησκείες να απαλείψουν με το γνωστό επιχείρημα ότι ο θεός μας έδωσε την ελεύθερη βούληση, ενώ έφτιαξε το σώμα μας μόνο. Έτσι, ισχυρίζονται ότι, σύμφωνα με την ελεύθερή μας βούληση, αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι το αν θα ακολουθήσουμε ή όχι ηθικές επιλογές στην κοινωνική μας συμπεριφορά. Ακόμη, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι έχουμε τελείως ελεύθερη βούληση στις αποφάσεις μας, το επιχείρημα αυτό δε δίνει καμία απολύτως απάντηση στο πρόβλημα. Οι θρησκευόμενοι θέλουν να αγνοούν ότι ο θεός ως παντοπλάστης δεν μπορεί μόνο να φτιάχνει ανθρώπινα σώματα με το εγώ τους, αλλά πρέπει να φτιάχνει και καταστάσεις, ανθρώπινες συμπεριφορές.
Οι θρησκευόμενοι, με το φανατισμό τους, δεν κατανοούν πλήρως το πρόβλημα που προκύπτει. Φαντάζονται ότι ο θεός έφτιαξε μόνο ότι βλέπουνε γύρω τους στη γη και ότι θα μπορούσαν να δουν στο σύμπαν. Αυτά είναι οι συνάνθρωποί μας, τα ζώα, τα φυτά, τα ουράνια σώματα και οι νόμοι που τα διέπουν. Στο τελευταίο, κλείνει η παγίδα: όπως οι νόμοι που διέπουν το Σύμπαν είναι κάτι άυλο, το ίδιο άυλη είναι και η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά, ηθική ή ανήθικη. Ο θεός, αναγκαστικά, ως παντοπλάστης, δε φτιάχνει μόνο ορατά σώματα, αλλά και καταστάσεις. Όσο δική μου, ανεξάρτητη κι αν είναι η συμπεριφορά μου, είναι οπωσδήποτε καθ` ολοκληρία φτιαγμένη από το θεό τον ίδιο. Αλλιώς, ο κάθε άνθρωπος με τη βούληση του θα έφτιαχνε ένα νέο κόσμο, ένα νέο σύμπαν, ξεχωριστό από αυτό του θεού, που ούτε θα το έφτιαχνε ούτε θα το γνώριζε αυτός. Ο θεός δε θα ήταν παντοπλάστης και παντογνώστης, αν έφτιαχνε κι αν γνώριζε μόνο το δικό του και όχι και το δικό του και τα δικά μου μαζί σύμπαντα. Ο θεός κρίνει την «ελεύθερη» μου συμπεριφορά, που ο ίδιος έφτιαξε.
Αυτή είναι η δεύτερη χονδροειδής ατέλεια των έξι ανθρώπινων θρησκευτικών κατασκευών.
Για τους αναγνώστες που εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία των δυο παραπάνω αποδείξεων, θα εξηγηθεί η αποστομωτική πειστικότητα τους και με το παρακάτω απλό παράδειγμα.
Ένας (παντοπλάστης) σεναριογράφος (ο θεός) γράφει ένα θεατρικό έργο (τη ζωή μας) και μάλιστα κατασκευάζει τους ίδιους τους ηθοποιούς (εμάς). Αυτός ο (παντογνώστης) σεναριογράφος γνωρίζει, προφανώς, εκ των προτέρων την πλοκή του έργου (ζωή μας). Κατόπιν αυτών, βάζει τους ηθοποιούς του (εμάς) να του παίξουν το έργο του (την εδώ ζωή μας),δηλαδή τα κατασκευάσματά του το κατασκεύασμά του.
Ο (πάνσοφος) σεναριογράφος θα είναι τελείως άλογος, όταν προκαλεί την παράσταση του έργου, που αυτό θα παιχθεί όπως αυτός το σκέφτηκε, αναγκαστικά, ώστε να μπορεί να ανταμείψει ή τιμωρήσει τους ηθοποιούς του, που θα παίξουν τους ρόλους τους στερεότυπα και τους οποίους γνώριζε από πριν.

Σκέψεις από το βιβλίο του Δρ. Στάθη Κουτρολίκου «ΟΙ ΕΝΩΤΙΣΤΕΣ». Διατίθεται από βιβλ. «Πρωτοπορία», «Ιανός» Θεσσαλονίκης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s