ΠΟΣΟ ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΣΑΙ?

Posted: 29 Σεπτεμβρίου 2009 in ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΛΑ

Συμφωνα με τον RICHARD DAWKINS στο «THE GOD DELUSION» («Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ») οι άνθρωποι χωρίζονται αναλόγα με την πίστη τους σε:

«Ας θυμηθούμε την ορολογία.

Θεϊστής
Ενας θεϊστής πιστεύει στην ύπαρξη μιας υπερφυσικής διάνοιας η οποία, εκτός από το κύριο έργο της, την Δημιουργία του Σύμπαντος, εξακολουθεί να ?κυκλοφορεί ανάμεσα μας?, για να επιβλέπει και να επηρεάζει το πεπρωμένο της αρχικής δημιουργίας της. Σε πολλά θεϊστικά συστήματα πίστης, η θεότητα χει ανάμειξη στις ανθρώπινες υποθέσεις. Ο Θεός αποκρίνεται σε προσευχές, συγχωρεί ή τιμωρεί αμαρτίες, παρεμβαίνει στον κόσμο κάνοντας θαύματα, αναστατώνεται με τις καλές και τις κακές μας πράξεις, και γνωρίζει πότε τις κάνουμε ? ή ακόμη και πότε σκεφτόμαστε να τις κάνουμε.

Ντεϊστής
Ο ντεϊστής, πιστεύει και εκείνος σε μια υπερφυσική διάνοια, της οποίας οι δραστηριότητες ωστόσο περιορίστηκαν στον αρχικό καθορισμό των νόμων που κυβερνούν το Σύμπαν. Ο Ντεϊστικός Θεός δεν επεμβαίνει έκτοτε, και βεβαίως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες υποθέσεις.

Πανθεϊστής
Οι πανθεϊστές δεν πιστεύουν καθόλου στην ύπαρξη οποιουδήποτε υπερφυσικού Θεού, αλλά χρησιμοποιούν την λέξη «Θεός» ως ένα μη υπερφυσικό συνώνυμο για την φύση ή για το Σύμπαν ή για τους νόμους που διέπουν την λειτουργία του.»

Αθεϊστής,
(δικος μου ορισμός)Για τον άθεο δεν υφίσταται η έννοια Θεός υπο καμία ένοια και αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε μεταφυσική ύπαρξη.
(από βικιπιδια): «Αθεϊσμός ή Αθεΐα ονομάζεται η οντολογική θέση που αντίκειται στον θεϊσμό και περιλαμβάνει τόσο τις απόψεις εκείνων που δεν έχουν πίστη στην ύπαρξη θεοτήτων, όσο κι εκείνων που αρνούνται ρητά ότι υπάρχουν τέτοιες οντότητες (δηλ. η απουσία ή η άρνηση της θεϊστικής πίστης)».

«…ο πανθεϊσμός είναι φτιασιδωμένος αθεϊσμός. Ο Ντεϊσμός είναι νερωμένος Θεϊσμός.»

ΥΓ Η θρησκεία χρησιμοποιεί τους Ντεϊστές ως προμετωπίδα για να αντιμετωπίσει τους άθεους αλλά στην πραγματικότητα δεν τους δέχεται στους κόλπους της

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s