ALAN TURING

Posted: 11 Οκτωβρίου 2009 in ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΓΕΛΟΙΟ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΛΑ, ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ on-line

Καθυστερημένη συγγνώμη σε έναν σπουδαίο άνθρωπο
Κατόπιν μαζικού αιτήματος ο Γκόρντον Μπράουν αποκατέστησε τον (ομοφυλόφιλο) επιστήμονα Αλαν Τούρινγκ

Ο σπουδαίος επιστήμονας Αλαν Τούρινγκ έσπασε τον ναζιστικό κώδικα συμβάλλοντας στην αντιφασιστική νίκη και προώθησε σπουδαίες ανακαλύψεις. Κι όμως καταδικάστηκε, διαπομπεύθηκε και ευνουχίστηκε από τη χώρα του τη Βρετανία, ως ομοφυλόφιλος. Με καθυστέρηση 55 ετών, αποκαταστάθηκε χθες από τον Γκόρντον Μπράουν
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ Συγγνώμη ζήτησε, κατόπιν μαζικού αιτήματος βρετανών πολιτών, το οποίο υπεγράφη από περισσότερα από 30.000 άτομα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν για τον τρόπο με τον οποίο η Γηραιά Αλβιών είχε συμπεριφερθεί στον ΑλανΤούρινγκ. O διάσημος επιστήμονας αυτοκτόνησε το 1954, αφού προηγουμένως καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, και μάλιστα υπέστη χημικό ευνουχισμό.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τούρινγκ, κορυφαίος μαθηματικός, είχε καταφέρει να σπάσει τον περιβόητο ναζιστικό κώδικα «Αίνιγμα», τον οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ θεωρούσε αδιάρρηκτο. « Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι χωρίς αυτή την εκπληκτική συνεισφοράη ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ διαφορετική» δήλωσε ο κ. Μπράουν.

Παρά τα πολυάριθμα επιστημονικά του επιτεύγματα όμως, μόλις πέντε χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου καταδικάστηκε για «κατάφωρη απρέπεια», του στέρησαν τη δυνατότητα να εργάζεται για το Δημόσιο, αναγκάστηκε να διακόψει το έργο του και τελικώς, ψυχικό ράκος από την άδικη διαπόμπευση, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Εκτός από το σπάσιμο του ναζιστικό κώδικα, ο Τούρινγκ είχε σημαντική συνεισφορά στους ανερχόμενους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης. Γι΄ αυτό και θεωρείται πρωτοπόρος των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Το μέγεθος της ευγνωμοσύνης που οφείλουμε στον Τούρινγκ καθιστά ακόμη πιο τρομακτικό το γεγονός ότι του συμπεριφέρθηκαν τόσο απάνθρωπα. Αν και αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία της εποχής και δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, η αντιμετώπισή του ήταν εντελώς άδικη και είμαι χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να πω πόσο βαθιά λυπούμαι εγώ και όλοι μας γι΄ αυτό που του συνέβη» είπε επίσης ο κ. Μπράουν.

Δημοσιεύθηκε ΕΔΩ

Alan Turing

Τον Alan Turing τον «συνάντησα» πρώτη φορά πριν χρόνια όταν διάβασα το εξαιρετικό βιβλίο του Simon Singh «Κώδικες και μυστικά» και μου έκανε εντύπωση που δεν είχα ξανακούσει για έναν τόσο σημαντικό επιστήμονα. Γράφω αυτό το κείμενο για 2 λόγους: για να μάθουν περισότεροι το έργο του και για να επισημάνω το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος του από την ίδια την Βρεττανική κυβέρνηση.

Ο Alan Turing γεννήθηκε το 1912 και ήταν Άγγλος μαθηματικός, κρυπταναλυτής και πρωτοπόρος της επιστήμης των υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου δούλεψε στο Bletchley Park, το Βρεττανικό κέντρο κρυπτογραφίας και κρυπτανάλυσης. Όταν έφτασε ο Turing οι Γερμανοί ήταν μπροστά σ’αυτόν τον τομέα. Η Γερμανική μηχανή κρυπτογράφησης γνωστή ως «Αίνιγμα» δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί από τους Άγγλους σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβουν τις στρατιωτικές κινήσεις τους. Ο Turing μέσα σε σύντομο χρονικό διάτημα από τη άφιξη του ανέπτυξε τη «bombe» μια κρυπταναλυτική μηχανή πολύ ανώτερη από την προηγούμενη. Η ιδέα ήταν ο εντοπισμός κοινών φράσεων στα μυνήματα των Γερμανών και με βάση αυτά και μία σειρά λογικών συνεπαγωγών μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί αυτόματα το μύνημα. Η μηχανή είχε τόση επιτυχία που μέχρι το τέλος του πολέμου οι Άγγλοι απέκτησαν παραπάνω από 200. Ιστορικοί θεωρούν ότι το προβάδισμα που πήραν οι Άγγλοι στην κρυπτανάλυση, μετά τη συμβολή του Turing ήταν εξαιρετικά κρίσιμο στην τελική έκβαση του πολέμου.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε πάνω στο σχεδιασμό των πρώτων υπολογιστικών μηχανών και ήταν ο πρώτος που περιέγραψε μία υπολογιστική μηχανή που κρατούσε στη μνήμη τις οδηγίες προγραμματισμού της (Η σύγχρονη RAM). Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και πρότεινε ένα πείραμα γνωστό ως «Turing test». Σύμφωνα με αυτό για να αποκαλέσουμε μία μηχανή «ευφυή» θα πρέπει να κάνει κάποιον να πιστέψει ότι μιλάει με άλλον άνθρωπο. Ο Turing πίστευε ότι αντί να αναπτύξουμε μια μηχανή που σκέφτεται σαν ενήλικος θα ήταν καλύτερα να αναπτύξουμε μια που σκέφτεται σαν παιδί και έχει την ικανότητα της μάθησης.

Δυστυχώς το τέλος του Turing ήταν τραγικό εξαιτίας της στάσης της Βρεττανικής κυβέρνησης προς τους ομοφυλόφυλους. Όλα άρχισαν το 1952 όταν ένας από τους εραστές του Turing συμμετείχε σε διάρρηξη στο σπίτι του και αναγκάστηκε να αποκαλύψει στην αστυνομία την ομοφυλοφυλία του. Η αντρική ομοφυλοφιλία (η γυναικεία θεωρούνταν ανύπαρκτη) ήταν παράνομη εκέινη την εποχή στη Βρεττανία και έτσι του δώθηκαν 2 επιλογές: φυλακή ή ορμονοθεραπεία. Ο Turing διάλεξε το δεύτερο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό με τραγικές συνέπειες για την ψυχολογία του. Ακόμα του απαγορεύτηκε να δουλεύει στο δημόσιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει την έρευνα του. Όλα αυτά τον οδήγησαν το 1954, σε ηλικία μόλις 41 ετών να αυτοκτονήσει τρώγοντας ένα μήλο βουτηγμένο σε υδροκυάνιο.

Το παράδειγμα του Turing δείχνει τις συνέπειες της ομοφοβίας ειδικά όταν αυτή εκφράζεται μέσα από την επίσημη πολιτική, κάτι όχι και τόσο μακρινό σήμερα. Η μνήμη του Turing αποκαταστάθηκε μόλις πριν 3 μέρες με διάγγέλμα του Βρεττανού πρωθυπουργού Gordon Brown. Πιο σημαντικό όμως από ένα τέτοιο τυπικό διάγγελμα είναι να δούμε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, ποιές άδικες διακρίσεις δέχονται οι λοατ, πόσοι άνθρωποι υποφέρουν ακόμα και τώρα για τη σεξουαλικότητα και το φύλο τους… Δυστυχώς η ομοφοβία που στέρησε τον κόσμο από ένα τόσο σημαντικό άνθρωπο δεν είναι μακρία. Είναι δίπλα μας και μέσα μας…

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.